Dec 28, 2012

Gold, and dream.

Ah, my mistakes. It was supposed to be goal, but who cares. Gold is so attractive, that the gold itself, is nonreactive.

Sebenarnya benda paling tak best sekali semasa pegang keyboard ni adalah writer's block.

Dulu, gua suka memperkecilkan sesiapa yang ada impian dan cita-cita. Pada gua, buat apa nak ada benda tu semua, lagi-lagi kalau impian somebody tu adalah kereta and material stuffs like that. Entah kenapa, tapi bila gua dah besar sikit, baru gua perasan kenapa gua suka memperkecilkan mereka-mereka yang ada impian dan cita-cita besar tersebut.

Ia adalah sekadar naluri narkisis. Gua kena admit, masa dulu-dulu gua takde lansung impian dan cita-cita ni. Sebab pada gua, ya, dulu gua tak suka meletakkan sebab jugak dalam semua tindakan dan perilaku gua. Anjing kan perangai? Oh lupa nak sambung, sebab gua rasa pointless untuk ada impian, bukan boleh tercapai pun, gua pada masa dulu lah. Lame dan anjing kan perangai?

Pelik? Entah, but hey, sampai sekarang ni pun, gua tak bangga dengan perangai gua yang suka memperkecil hopes and dream orang lain. Yang biasanya gua akan mulakan dengan, "Hekeleh, buat apa nak ke situ, nak beli ini, nak buat macam tu?" ataupun sesuatu yang macam "tak rugi pun kalau tak (masukkan apa-apa sahaja di sini)."

Dan itu, sebenarnya adalah suatu anjing yang besar dalam diri gua. Menyalak dan menyalak menghantui diri gua. Kah kah. Gua harap tulisan ni tak berunsurkan Nami.

Sebenarnya, benda macam tu jugaklah yang buat gua berasa intimidated sebenarnya, seperti kura-kura yang pecah cengkerang. Dan gua ada rahsia nak beritahu ni, impian gua sebenarnya nak solvekan Unified String Theory, kelakar bukan? Orang melayu nak selesaikan kerja mat salleh. Tapi dulu perasaan gua memang berkobar nak buat benda ni. But hell, these two years do changed me. Besar dah rupanya perangai anjing dalam diri gua ni.

Kenapa gua benci?

Ini menimbulkan masalah besar kepada gua, sampai sekarang, gua rasa tak patut kalau nak dengar lagu Red Hot Chilli Peppers, sebab Abang pun minat sama band tu.

Adakah ini namanya hipster dalam jiwa? Sebab, sebagai maklumat kalian, band ni, gua dah pernah dengar sejak well, tadika lagi masa tu ada kaset rhcp dekat rumah gua. Lagu yang tengah in time tu lagu Otherside (often styled as EDISREHTO).

Inilah yang dinamakan kerunsingan, pertama kerunsingan terhadap hipster dalam jiwa. Kedua, kerunsingan terhadap loop dalam diri yang, kotor dan gelap akibat kebencian terhadap Abang. Segelap pigment jiran gua. Kah kah.


nota: Abang = nama gelaran.

Dec 26, 2012

Wak Komeng Mafia

Ni bukan gua. Dan bukan gua ni adalah gua.

Nama mafia gua, paling gempak sekali Komeng. Hobi gua selepas membaca Quran dan Solat adalah menembak Counter-terrorist. Senjata gua selain parang adalah Dessert Eagle. Ya. Gua tau itu buatan yahudi. Macam la benda-benda macam tu real sangat.

Gua sekarang sedang nak belajar-belajar menggunakan parang sebagai senjata kedua. Serta memantapkan kekuda serta ilmu parang terbang. Diharapkan selepas ni bolehlah gua membantu jiran-jiran gua yang sering menangis akibat mengupas bawang dengan menghulurkan kata-kata motivasi.

Gua juga minat sama band-band yang sangat rock dan tak macam Korea serta New Boyz. Apalah sangat benda-benda macam ni kalau nak dikomparekan dengan spirit 'Rock' gua yang mencakupi pelbagai-bagai bidang dan falsafah masing seperti 'straight-edge' serta 'anarcho punk'. Korea dan Newboyz ada pulak hal-hal spirit macam ni.

Gua punya impian pula nak bersalaman dengan darth vader. Semalam masa aku sedang berjalan kaki untuk ke kedai makan. Gua ada perasan sama seekor darth vader sedang berjalan membawa sebatang light saber kaler merah yang terhunus semart-semart di tangan kirinya. Dan darth vader itu sedang tersenyum ke arah gua. Gua kaget lalu mengkarate tapak tangan gua sendiri tanda tak bersedia. Selepas itu semalam pun berlalu dan muncul hari ini-hari gua menulis ni (inilah).

Hari ni gua tak jumpe darth vader pun. Tapi masa gua tengah jalan-jalan dengan fesbuk, member kamceng gua sejak beberapa bulan yang lepas ni. Gua ada ternampak seekor lebah telah pun 'down' di hadapan tandas. Kelihatan beberapa ekor semut merah sedang ber'marching' ke arah lebah itu sambil menjerit; "pon! pon! pata pon! Gua melihat 'scene' tersebut sambil tersenyum sikit. Fesbuk yang sedang bercakap-cakap dengan aku perihal pokok taugeh eksperimennya, seluarnya yang basah disiram embun pagi, lecture classnye dibatalkan dan kedudukan dan latitudnya sekarang memang gua tak hirau dah.

Dan hai! Nama mafia gua Komeng, dan gua tak into aktiviti-aktiviti seperti Busana muslimah dan Ladies Night. Bukannya bermaksud gua menolak terus aktiviti-aktiviti art macam gitu. Tapi gua ni laki-laki. Agak tak manis kalau gua into scene-scene macam itu.

Hai! Nama mafia gua Komeng. Lu?

LaitSeber

Maka yang mana-mana antara mereka itu yang memiliki light saber daripada bervariasi kalernya, ber'wreeeng-wrrrooooong-wreeeng-wrooong' lah mereka bila mana mereka berselisih antara mereka semua. Dan yang tiada memiliki light saber, walau apa jua warnanya, tiadalah dapat melakukan apa-apa selain mengucap dua kalimah shadah dan berniat untuk mati dalam agama serta iman yang kamil.

Kerosakan bandar-bandaraya dimana berlakunya kacau bilau itu bukanlah enteng-enteng. Hatta gagak sekalipun enggan menghinggapi walau seinci bumipun di tanah terlaknat itu. Diceritakan, darah yang bertaburan adalah palsu. Gigi yang bersepah, palsu jua. Dan kepalsuan tentang mayat-mayat bergulingan memanglah tepat.

Amukan semberono dari pemilik light saber yang berbagai kaler itu, cumalah bayangan. Hasil daripada Engkau, yang penuh dengan keakuan. Engkau yang mesti mahu meng-aku. Pastinya Engkau tak mungkin takut, bilangan aku yang engkau milikkan adalah melangit.
Setelah berlaku pendarahan angan-angan yang menderu-deru, abdul menjadi liar. Musang berambut tegak di hujung kawasan, masih lagi menghisap paip. Kini lebah-lebah di pokok menerawang tanpa hala tuju. Kucing-kucing berkumpul membuat tunjuk perasaan.

Awan mengalir tenang di parit depan hospital semasa abdul keluar dari bangunan yang tiada dimensi itu. kelihatan dua tiga buah van mayat duduk berlonggok di tembok pagar hospital. Berborak pasal cadangan nak besorkan dapur mak dia gamaknya.

Rama-rama datang, dan rama-rama pergi, akhirnya sungai di atas bukit itu mati. Jalannya tersekat di tengah-tengah oleh ratusan juta ekor monyet yang berpiknik di tengah-tengah sungai.

Hujan biji-biji poppi telah lama berhenti, tapi sekarang abdul masih begini. Liar.

Buka angin.

Jenny klik pada butang share dan tersenyum nipis. Dia ulang benda yang sama lagi, dan lagi. Dengan sela masa lima belas minit.

Tapi kenapa ya, kata jenny. Kenapa belum puas lagi, kenapa belum ada rasa lagi, kata Jenny.

Tak semena-mena monitor usang berkabut dan berlipas di hadapan jenny terpadam. Dan jenny menjadi kucing angkasa yang menerawang mencari mimpi-mimpi indah untuk dimakan.

Ke-te-pap. Mati dua ekor lipas di tangan abdul.

Abdul Jumpa Saidkik.

Gua tak tau, tapi masa gua sedang sibuk memburu seekor unta di padang salji itu. Gua tak bawa sekali saidkik, sebab dia bizi nak setting amp guitar. Tapi balik-balik, gua nampak tempat persembunyian gua dah penuh dengan kambing biri-biri kaler hitam dan berhuf merah. Masing-masing duduk-duduk santai tanpa keluar bunyik yang aneh-aneh. Cuma ada dua tiga saja yang mungkin tidur, lalu mengeluarkan dengkur.

Rupa-rupanya abdul singgah tadi. Dia tanya, dekat tempat persembunyian gua ni ada charger ke tak?. Sebab laitseber kaler hijaunya dah nak kehabisan karen. Ha.

Dec 23, 2012

All we ever got was cold. Get up, eat jelly, sandwich bars and barbed wire. And squash every week into a day.


Nov 28, 2012

Tidak Pasti.

Bagaimana sebenarnya yang berlaku kepada pandangan gua. Maksud gua iyalah, pandangan gua dah tak tajam macam dahulu. Kalau nampak sesuatu, biasanya tidak nampak kejelasan objek tersebut. Sepertinya banyak tahi mata.

Ah, kalau saja boleh ditajamkan pemandangan ini, tidak perlulah gua melanggan Astro Byond.

Nov 27, 2012

Pernah.


"Aku telah berjumpanya dalam kelajuan cahaya. Dan sepantas kelajuan cahaya, aku berpusing gembira."
 Dan untuk bila-bila lagi, harapnya kudrat gua melebihi ucapan sendiri.




Here. A rocket.


Pinjam.

Ini?

    Refleksi bukan adalah sesuatu yang overrated bukan? Dan untuk semua benda yang telah gua pinjam, boleh tak kalau. Erm, gua simpan terus? Sebab ada antara benda yang gua pinjam tu, gua ralat kalau nak pulangkan semula, seperti yang telah enak berakar di Hippokampus gua.

   Apa itu Hippokampus? Ah, itu tempatnya, listrik-listrik dari pada segala deria yang gua pernah lalui membina sarang kimia mereka sendiri. Synapses. Deja vu.

   Boleh kan kalau nak simpan?

Nov 14, 2012

Menulis ni sebenarnya seronok, kadang-kadang je yang buat tak seronok rasa yang kononnya orang lain nak pandang slack padahal tiada apa-apa pun. Exaggerate mat salleh kabor.


Here I go.

Misteri.

Tiada yang lebih misteri melainkan internet yang sekejap laju, sekejap perlahan.
OH! Dan juga sesuatu yang fractal.

Tiada Kusangka.

Ke mana hilangnya keroncong?

Masa adalah suatu teka-teki yang sangat meneka-tekikan seseorang, kalau tidak engkau, ianya aku. Ada kalanya ia boleh dilajukan dan ada kalanya ianya perlahan, lebih perlahan dari sekali degupan jantung. Masa sangat berkuasa, kata mereka kalau tidak mengubah seseorang, masa boleh memulihkan segala kecacatan ataupun ketidak-senangan yang ada. Ianya berkuasa untuk memulihkan segala kesakitan.

2012, adalah sebuah tahun, begitu juga 2011, begitu juga 2010 dan begitu juga untuk setiap nombor yang wujud. Persoalannya sampai bilakah pengiraan tahun ini akan diteruskan? Bergantung. Pada siapa yang menghidupkan tahun, siapa yang berusaha menghidupkan tahun.

Ia adalah sebuah dua tahun yang bewarna-warni sebelum ini, sebuah dua tahun adalah satu penggunaan ayat yang gagal dan lemah tetapi siapa kisah, kata mereka yang berfahaman Who Cares-Metallica. Terima kasih. :) Beberapa tahun yang penuh dengan semua benda yang layak dipenuhi, beberapa tahun yang terasa cepat tetapi penuh pengisian.

Berapa kali kesalahan, berapa banyak kekurangan dan berapa kali peluang dan ketidak-kiraan penghargaan, dan sokongan, semuanya termasuk di dalam buku 'yang tidak mampu dilangsaikan'. Dan kalau beribu kali kesenangan pun yang diberikan, tetap tidak mampu terlangsai jugak. Ah, diharap ini tidak memesongkan sesiapa.

'If I lose everything to the fire, Did I ever make it through?'

Nov 8, 2012

Flower Power,

Dah sampai kepada gua satu zaman, yang gua rasa tiada apa pun yang memberikan makna lagi. Satu zaman yang lelah. Buat apa satu pun tidak akan sudah yang macam-macam dulu tu. Oh, kata ganda.

Sep 12, 2012

Thirty And Seven

Cukup banyak mengatakan, kita mudah terdedah untuk berdosa dan terus berdosa. Tambahan pula, kita mudah dan terbiasa ke arah untuk berdosa dan kita melakukannya setiap hari, kadang-kadang kita menyalahkan kehidupan. Tetapi adakah ia hidup untuk disalahkan, ataupun kita sendiri yang melakukan dosa? Apabila kita mempunyai kuasa muhasabah dalam minda kita untuk mengawasi apa yang kita lakukan, maka kita adalah kuasa yang memegang diri sendiri.


-petikan dari komentar somebody-

p/s- Kadang-kadang Tajuk pepelik ni bukan apa. Google.

Sep 11, 2012

 Jendela terbakar dan terbakar dan asap-asap semua datang berhimpun. Duduk kepanasan kesemua mereka dalam sebuah bilik yang tidak dibenarkan berpeluh. Jam sentiasa ke hadapan, harapan sentiasa mahukan pengunduran.

Aug 22, 2012

Sellout.

Perasaan agak cilaka bila gua sendiri panggil diri gua sellout. Kah kah.

Ianya seperti sebuah perasaan yang kau tahu, "this is fake", "this isn't real", "wtf, kenapa gua boleh sellout sampai macam ni?", dan jawapannya adalah seabstrak; berapa bilangan warna pelangi yang berbeza.

Dosa bagi sellout adalah sangat besar bagi seorang yang berprinsip tegar dan gebangnya semesta galaxy. Ibarat panahan perkasa dari mata Basilisk, monster dongeng di hujung minggu, seseorang yang sellout adalah seperti debu yang menunggu ketibaan angin untuk menceraikan jisim-jisim mereka hanya untuk dipadukan kemudiannya menjadi habuk. Mungkin di bilah kipas, ataupun di atas tivi.

Sellout adalah seperti sebuah tali yang berapi.
Sellout adalah durjana alam. Perasaan seorang sellout sepatutnya malu sehingga tak patut berasa layak kekal hidup dalam society keliling.

Terima kasih. Sellout tak sellout, gua minta maaf.

Menjernihkan Draft 7.

Gua akan memanggil sebuah senapang gajah untuk diacukan kepada kepala gua sekarang juga kalau gua sebut perkataan, wah sudah lama tak menulis.

Ya, kalau ada lah senapang gajah itu.

Menjernihkan Draft 6. (Seremban.)

Ini adalah salah satu malam kepada malam-malam gua di seremban. Selalunya malam-malam di seremban ini warnanya gelap, macam lohong hitam. Tetapi dalam malam-malam di seremban itu, ada sahaja kadang-kadang malamnya yang berwarna bukan hitam, dan yang paling penting bukan juga putih atau biru. Pernah gua lihat malam yang merah, kuning dan paling rare sekali adalah malam yang penuh dengan

Menjernihkan Draft 5. (Satu piring yang penuh rahsia.)

Bagi Abdul sebuah piring terbang adalah perkara normal di kawasan perkampungannya itu. Seperti nasi di dalam kemasyarakatan melay

Menjernihkan Draft 4. (Auto.)

Jadi ini adalah sahibul hikayat sebuat peti sejuk yang aktif pada waktu kelam.

Menjernihkan Draft 3. (Hypothrocoid)

Dan Aphrodites. Dan Venus. Dan Mars.

Menjernihkan Draft 2.

Gua ada masalah. Sudah tiad

Menjernihkan Draft.

Bukan senang nak jadi kelongsong peluru yang hidup ni, kadang-kadang kau kena menjadi sebuah api yang sirna tapi malap. Kadang-kadang kau kena jadi sebuah bola kristal yang berwarna kundang, dan kadang-kadang, kau mungkin perlu mengambil goreng pisang pada waktu petang selama 40 hari berkerja.

Aug 19, 2012

Larut.

Suatu kesimpulan untuk kesemua matlamat adalah nyahkalis.

Aug 10, 2012

Mr. Crowley

Suatu kepaduan, antara dua benda yang berlawanan adalah lagu Najwa Latip. Untuk menambahkan kefahaman, 'lagu Najwa Latip' baca sebagai 'Kosong'.

Dan di antara kosong itu, ada sebuah lagi kosong yang semua orang faham sebagai sebuah lubang yang tiada berisi apa-apa walaupun sekecil zarah. Dan sampai sekarang aku masih tidak kenal apa, atau mungkin siapa itu zarah. Zarah food?  Untuk soalan itu, aku tinggalkan di belakang sekejap, kerana prioriti adalah prioriti.

Dan sekumpulan kecil manusia akan sampai ke sebuah lagi kumpulan kecil manusia untuk memberitahu sesama mereka bahawa, bertapa takutnya mereka. Apakah suatu ketidak fahaman berlaku di situ?

Untuk apa dihebahkan sesama mahluk rasa itu adalah takut, atau rasa itu adalah satu kegerunan. Kerana adapun tanpa keizinan siapalah mahluk itu sendiri untuk mendengar. Apakah suatu kefakiran itu, jika diperincikan ibarat si fakir mengadu kepada si fakir yang lain, oh saya lapar. Dan si fakir yang di adu itu sendiri berkata oh lapar juga. Bagaimana dapat diwujudkan kekosongan jika berlaku perpaduan antara dua benda yang sama?

Haruslah cari suatu yang berlawanan untuk mencapai kekosongan. kerana kata kosong itu sendiri merujuk kepada kelapangan.

Aug 9, 2012

Kuasa Kucing, dan Lautan Cinta kata mereka.

Banyak makan banyak tidur. Banyak tidur banyak menyesal.

Aug 3, 2012

Tahu.

Kau?
Ada suatu masa nanti akan berlaku persaingan di mana akan ada entiti yang berada di hadapan. Dengan misinya dan visinya dan objektif mereka yang terang dan bundar. Melampaui apa yang pernah engkau sampaikan dan cuba sampaikan, dan apa yang terhasil oleh sendiri dientengkan oleh ketohoran kolam minda sendiri.

Lambat laun semuanya memotong walau apa pun yang engkau cuba sampaikan dahulu.

Aug 1, 2012

Walls.

I don't need no arms around me. And I dont need no drugs to calm me. I have seen the writing on the wall. Don't think I need anything at all.
 
No! Don't think I'll need anything at all.

Jul 22, 2012

A month.

Bila dibuang (N) adalah seekor kupu-kupu. Huruf yang terpenting (S) kalau hilang, maka ada eetengah benda tak boeleh diebut. Eperti abun dan awan. Sudah sebulan. Bukan tempoh lama, tetapi sesetengah benda, adalah pantas. Setahun jagung.

Faham.

Kerja memahamkan sesuatu bukan adalah termasuk dalam bidang kerja gua. Tapi gua faham, kali ini, adalah suatu escapism. ;( Selagi tak tahu apa hasilnya, tiada keputusan dapat dibuat. Ya aku faham. Minta maaf adalah terlalu mainstream, dan memang sebenarnya gua bukan orang jenis senang nak minta maaf. Outstationbus. <------ok ni lame

Jawapan gua kepada soalan "A beautiful woman is..." Setahun yang lepas.

...subjected to observers frame of references.In order to define how/who/what is a beautiful women is, first the observers must know which perspective are they in, in general context, there are more than a way to define a beautiful woman. But according to Friedrich Nietzsche(father of Nihilism)to define something means to have knowledge about that something. Such as an example defining beautiful woman, a certain observers must first have knowledge about being beauty or at least know which frame of references are they into to define what a beauty is. And he(Nietzsche) also noted that "knowledge" is always by someone of some thing: it is always bound by perspective, and it is never mere fact. In which it was always the observers interpretations which they understand something and gave it the meaning.
Nietzsche characterized nihilism as emptying the world, especially human existence of meaning, purpose, comprehensible truth, or essential value. Which according to nihilist, the conclusion is there's no such thing or such adjective as beautiful. Am I right? But I'm not a nihilist. Therefore. a beautiful woman is a woman who are being themselves whenever and wherever, as long as she have souls and faith. Walla!

Jul 18, 2012

if only i read that.

The Wall.

Dalam album The Wall tu, ada tiga empat lagu yang sangat menarik perhatian saya di mana saya sering mempersoalkan kerelevanan lagu-lagu tersebut. Dan tajuk-tajuk lagu tersebut adalah..

Tiada. Semua lagu dalam album itu harus dilupakan, segala rekod dalam memori perlu dibakar. Kerana debu-debu beracun dan hujan radiasi.

Thin Ice, Young Lust, Don't Leave Me Now, Comfortably Numb dan Hey You. Oh dan Is There Anybody Out There. Dan permasalahan yang perlu ditimbulkan adalah, semua lagu ini ditujukan kepada penulis itu sendiri. Dan itu adalahnya. Dan masalahnya, dan semuanya adalah dirinya. Dan di mana, tiada sebab untuk semua orang lain diperlukan dalam permasalahan itu, kerana dirinya sendiri adalah masalah dan musuh kepada hadapannya.

Dan di bawah ini adalah sekeping photo Doraemon untuk meraikan hari ini dengan sebuah poket. :D


Together we stand, divided we fall.

Jul 16, 2012

Baca.

Aku tak tahu di mana gua yang suka membaca satu masa dahulu, dan apakah penyebab kehilangan semangat-semangat yang disebutkan itu hari ini.

aku selalu syak, ada lohong hitam berdekatan.

Major.

Tidak, kadang-kadang aku suka sebut Major menjadi Mayor.

Jul 14, 2012

Suntikan POP,

1: Aku sedang mencari sebuah suntikan surrealism untuk projek terbaru gua yang masih belum diberikan apa-apa tajuk yang tetap lagi. Setakat daripada hasil-hasil mesyuarat yang telah lalu, besar kemungkinan, projek tu akan dipanggil LN- Liberalist Neojahiliat.

2: Kalau dana untuk menguruskan projek itu dapat dikumpulkan dalam masa dua hingga tiga minggu dari sekarang, aku berani cakap, dalam masa sebelum ataupun pada pagi raya nanti, dah boleh menikmati hasil projek tersebut.

3: Aku memerlukan sumbang saran untuk projek aku nanti, dan beberapa pembantu tetap untuk membantu menyelaraskan perkembangan projek tersebut. Kalau boleh hendaklah memiliki semangat assabiah yang kurang, dan nasionalisme yang tinggi.

4: Puasa mungkin dalam masa lagi seminggu. Oleh itu gua berharap sangat semua orang dah ready nak menyambut ramadhan. Ramadhan ni bulan mulia. Tarbiyah Ramadhan harap-harap dapat dijalankan untuk mentarbiyyah hati yang sedih.

5: Sebelum aku mula mengarut dengan lebih panjang dan lebih lebar, sukacita gua ingin mengatakan projek-projek di point 1,2 dan 3 itu adalah palsu. dan tiada satu pun yang betul. Tujuan ditulis sedemikian hanyalah untuk menguji gaya penulisan baru gua. Kerana mungkin gua dah mula nak aktif semula dalam dunia bolog. Ya bolog bukan blog. sebab aku memang cool macam tu.


Jun 25, 2012

Post Title.


Sekurang-kurangnya mengambil masa 24 minit untuk gua sedar. Yang sebenarnya gua mengalami sindrom exile from existence. cewaah. eksyen bebenar bunyinya. HA HA. Tidak, maksudnya, takde pape pun, aku sengaja je nak nampak gempak.

Anyway dah almost 3 minggu cuti, Eh tak sebulan dah.

Okay, pernah nengok macam mana pelajar tingkatan empat menulis entry di dalam blog? Kalau pernah, ya ini adalah salah satu contohnya.

Dan kalau anda yakin ini adalah contohnya maka, ia adalah antara dua, gua takbur, ataupun anda yang tepat.

P/s- hidup bergantung adalah sukar, kerana kebarangkalian untuk anda kering selepas terlupa dan ditinggalkan adalah maksimu. Tapi bagusnya hidup bergantung ini, adalah. "fuck gravity"

P/s- Walau apa-apa pun, sebelum lebih terlambat, satu takziah untuk Anas Saifuddin, yang baru kerinduan akan ibunya yang telah pulang ke rahmatullah pada itu hari. Semoga roh ibunya dicucuri rahmar.

P/s- sebenarnya, perkataan yang sebenar adalah benar.

P/s- Nice Dream :)

pulang.

Gua mahu pulang. Tanah ini sudah tiada memberikan apa-apa kesan lansung kepada diri gua. Lansung. Percaya atau tidak, tanah ini sepatutnya sudah tiada. Sekurang-kurangnya dua puluh empat purnama yang lepas. Tapi siapa akan tahu?

Seharusnya, gua tidak meminta untuk pulang. Gua sepatutnya berharap, diri dan jiwa ini, tidak diganggu-lumat oleh Iblis laknat.

Update.

faham tak? Bila gua dah tak reti nak membuat sebuah karangan yang ringkas macam ni, gua akan terhasil untuk memaksa juga satu post supaya menjadi nyata. Walaupun mahluk yang bernama kekunang tu akan marah kepada aku, tapi gua tak pernah rasa sesampah seperti ini.

Normal.

Mungkin dah tiba masanya untuk aku. Kembali normal. Seperti yang selalu. Yang matanya pandang dekat-dekat dan bukan yang jauh-jauh lagi menghaibkan. Sebenarnya tiada tanah yang tetap dalam dunia itu, oleh kerana itu. Aku rasa. Aku, selalu tertukar fikiran.

Siapa yang sangka, ini adalah termasuk dalam lirik lagu hujan. Bila aku sudah tiada? Ya, kalau diikutkan ia boleh jadi sebuah pernyataan, dan juga sebuah pertanyaan. Ya, gua tak mungkin normal.

Adapun, eksistensi, nihilisi, tak perlu lagi hendak diperbincangkan. Kerana, selain daripada yang kekal mutlak, semua itu adalah baharu. Seperti gam getah chewing gum, dan karipap yang masin.

Apr 4, 2012

Petang.

Petang dan malam, adalah berbeza kalau anda adalah mat salleh, perbezaannya lagi lah ketara. Ya, makan malam di waktu petang atau sarapan di waktu puncak.
Gua akan memanggil sebuah senapang gajah untuk diacukan kepada kepala gua sekarang juga kalau gua sebut perkataan, wah sudah lama tak menulis.

Ya, kalau ada lah senapang gajah itu.

Mar 10, 2012

Debu bunga.

Kalaulah pepatah itu adalah dibina dan distabilkan melalui perhatian orang zaman dulus ecara kompleks dan mendalam, mungkin semuanya adalah tepat. Ermm macam, 'kera mendapat bunga'? Kan kan kan?

Kata Abdul kepada sidekick beliau tatkala laitseber kaler hijaunya itu rosak dipijak anai-anai semasa abdul tengah tidur enam bulan kerana penat bersilat.

Kutub utara mula musim panas hari ini, selamat tinggal salji, hello pollen. :)

Mar 5, 2012

Devotion

Tiada apa-apa di sini melainkan keluh dan kesah, peluh dan lelah yang nipis. Oh, serta batu hikmat dari parsi.

Mar 3, 2012

Seremban.

Ini adalah salah satu malam kepada malam-malam gua di seremban. Selalunya malam-malam di seremban ini warnanya gelap, macam lohong hitam. Tetapi dalam malam-malam di seremban itu, ada sahaja kadang-kadang malamnya yang berwarna bukan hitam, dan yang paling penting bukan juga putih atau biru. Pernah gua lihat malam yang merah, kuning dan paling rare sekali adalah malam yang penuh dengan piring terbang.

Tetapi ini adalah malam yang lainnya. Ramai siput babi yang bersendar di waktu ini, dan ada juga beberapa ekor nyamuk yang terbang menghampiri cuping-cuping manusia yang kepenatan di waktu malam. Tetapi, tahukah anda bahawa, nyamuk itu akan datang kepada anda jika anda membuat ataupun memimikkan bunyi kepak mereka?

Jikalau anda tidak tahu tidak mengapalah. Saya pun baru sahaja diberitahu semalam oleh seorang lajendaris. Hi hi.

Mar 1, 2012

Satu piring yang penuh rahsia.

Bagi Abdul sebuah piring terbang adalah perkara normal di kawasan perkampungannya itu. Seperti nasi di dalam kemasyarakatan melayu. ataupun Psilocybin dalam masyarakat Hippies.

Cuma di kampungnya itu, masyarakat tidak suka mencarut dan memaki, tetapi lebih gemar bercakap dengan kucing siam.

Feb 28, 2012

Takrifan angkasa bagi Delunie.

Di dalam kelabu itu ada sekeping nota untuk Grendie seorang lelaki kaukasid yang memeluk agama baldu. Di sekeliling mukanya ada cahaya dari lilin dan neon, dan tiada siapa pernah tahu jika di atasnya itu adalah 400 kaki sawang yang usianya mencapai lilitan enam ratus tiga belas tahun.

Namun di sebalik nota dan segala isi rumah itu, Delunie yakin bahawa apa yang sebenarnya dia mahukan adalah semangkuk frieskies untuknya buat bersahur, kerana esok dirinya mahu berperang dengan dua puluh tujuh kupu-kupu yang bertopi kaledar.

Jan 19, 2012

Tangan Ajaib Bersarungkan Angkasa.

adalah satu takrifan bahawa fiksi dalam erti kata sebuah cereka santunan adalah hapusan sebuah satria yang tiada berkuda.

Jan 18, 2012

Playground dan seumpamanya adalah sebuah tempat dan etika yang mempunyai hijau dalam setiap sudut. Hijau semula jadi, hijau pemikiran, hijau jiwa dan hijau warna.

Setiap yang wujud akan berusia, dan setiap yang berusia akan semuanya semakin kurang nilai kecuali barang kemas.

Apa yang ingin diceritakan di sini bukanlah suatu cerita yang dongeng dan berwibawa, apa yang mahu ditumpahkan di sini bukanlah hujan yang membasahkan raga. Setiap sesuatu perbuatan adakalanya tak semua perlu dipersoalkan.

Hubungan antara kepercayaan dan soalan telah mula dikaji sejak dari zaman arnab putih dikejar oleh Alice, dan semenjak dari itu semua yang berwarna normal, adalah sebenarnya plastik yang diperbuat daripada pandangan jelik yang kerdipannya tidak hilang.

Sesuatu yang bermula tak semestinya perlu mengalami keadaan tunggang langgang, setiap yang berserabut adakalanya sesuatu nikmat. Kurt Cobain dalam satu lagunya; "I miss the comfort in being sad".

Kesedihan adalah sesuatu perasaan yang indah kerana, tidak sedih bermakna tidak menjiwai. Perlu untuk melihat kepada yang lain sudut, dan perlu untuk memesongkan sikit arah pandangan agar, yang kurang cantik itu, diperhalusi, dan sebenarnya adalah cantik jika sudutnya adalah betul.

Jan 16, 2012

Angkasa berwarna merah teluki. dalam frekuensi yang tiada siapa mahu lihat. Kerana merah teluki itu, dulu adalah warna-warna lelaki, sebelum diwanitakan.

Tiada siapa tahu. Hari ini adalah harinya.

Jan 3, 2012

seekor gargoyle, sebiji gelas.