Dec 11, 2011

Kepala Radio

Heh. Tipikal translasi inggeris ke melayu.

Efifani, efifani! Bagaimana kalau harini datang efifani kepada anda dengan muka yang sebegitu serabut tetapi berkilat, dan bernilai tinggi, sedangkan engkau sedang ketika itu, tengah menaiki basikal untuk ke awan paling rapat ke bumi.

Adakah engkau akan menghentikan kayuhan di udara tersebut, menarik nafas kekagetan, beri isyarat kepada geng di belakang anda dan seterusnya menemukan efifani tersebut kepada amygdala?

Amygdala, amygdala! Siapa dia, apa yang dia mahu, kenapa dia wujud. Mengapa amygdala? Amygdale?

Takut, marah, sedih, buta hati.

Terlampau-lampau, salahkan amygdala. Tidak, bagaimana kalau amygdala adalah sebahagian dari anda sendiri, andakah anda akan menyalahkan diri anda? Atau mungkin amygdala yang sebenarnya menemukan efifani kepada engkau bukannya engkau yang menemukan efifani kepada amygdala?

Terlampau banyak persoalan. Jawapannya, kalau ada, tak semestinya betul. Kerana rubah merah teluki yang menduduki kawasan bukit bulan sabit di bahagian palung bukit itu, mempunyai deria yang tidak boleh engkau imajinkan. kerana engkau, sebenarnya adalah, tidak ada di dalam eksistensi merah teluki rubah tersebut.

No comments: