Jun 30, 2011

Skeptisisme dalam Hal Ehwal Muzik

Benda-benda macam ni biasanya gua tak ambil port sangat, tapi disebabkan gua dah lama sangat bercuti, dan sangat jarang menggunakan reasoning dan logik dalam pemikiran maka gua terpaksa tune balik diri gua ni supaya boleh berfikir, reasoning, dan apa-apa juga teknik berfikir, supaya lincah mudah-mudahannya otak gua ni nanti.

Tiada dogma di dalam dunia muzik, sebenarnya. Yang ada mungkinlah hanya genre-genre yang berlainan rentak, frekuensi dan bahasa lirik. Tetapi itu, tidak boleh disamakan dengan agama di dalam dunia muzik. Genre, fungsi sebenarnya hanyalah dicipta bertujuan untuk mengkelaskan irama muzik dan membezakan irama-irama tersebut agar mudah dikenali, seperti sebuah kumpulan manusia yang diberi-beri nama, seperti kaum atau masyarakat. Untuk kemudahan.

Adalah sangat melampau sebenarnya untuk memburuk-burukkan sesuatu genre itu, dan diperbanding-bandingkan antara satu genre dengan genre yang lain. Hal ini samalah seperti rasisme, sangat bermasalah, dan merupakan satu jenayah yang tinggi. Kalau nak diikutkan, manusia yang tulen tidak akan melakukan rasisme, masalahnya adalah begini; kadang-kadang memang ada sahaja genre yang tidak boleh ditelan oleh anak telinga segelintir dari kita, atau mungkin, iramanya dianggap sebagai sangat huduh dan tiada art.

Adakah itu sebenarnya merupakan satu rasisme terhadap genre muzik, walhal, genre itu sendiri sebenarnya sudah tidak boleh dikategorikan sebagai muzik? Atau mungkin, manusia semakin maju, dan akhirnya, semua muzik-muzik yang berkualiti iramanya nanti akan terpengaruh oleh persekitaran yang kononnya makin maju ini? Akhirnya wujudlah genre-genre aneh-aneh dan sungguh tidak 'human-like' lagi? Aneh ya, sangat aneh.

1 comment:

Anonymous said...

Racism= perkauman.

"rasisme terhadap genre muzik" <--- perkauman terhadap genre muzik? HAHA.

Racism vs genreism.

p/s: belum wujud genreism mahupun musicism. Bolehlah kalau nak mulakan.