Nov 15, 2010

Annulus.

Semuanya bermula dengan hujan. Ya sungguh, Engkau tahu bertapa banyak bumi berubah kerana hujan. itu belum termasuk hujan yang di dalam hati dan hujan gula-gula di atas kepala. Semuanya bermula dengan hujan, kata pak Ismail Wali.

Tapi pak Ismail Wali, saya tidak pernah menyalahkan hujan bagi semuanya. Tapi tahukah pak Ismail Wali, langit keruh saya terpengaruh. Dan dalam sastera-sastera dunia, hujan tiada makna bagi gembira, cuma suram dan mengundang masalah, kata Samdin. Rintikan air hujan yang sebesar najis lembu jatuh di kepala beliau, dikuis dengan lembut.

Semuanya bermula dengan hujan. Ya sungguh. Engkau tahu bertapa kita sedang terkepung di tengah-tengah annulus awan colomunimbus yang garang dan hitam dengan dendam dan kecelaruan perasaan. Engkau mungkin disedut oleh rasa enak yang ekses di tengah-tengah kalut-bilut ini Samdin, kata pak Ismail Wali.

Samdin menghulurkan sebotol garam kepada pak Ismail Wali. Dan dan sahaja. Mereka disedut oleh satu mahluk yang berwarna bukan hitam dan ianya. Pelangi!

Hai pelangi!

No comments: