Nov 30, 2010

Hippies, katanya hippies! Bahagian dua.

Dah tiga hari, masuk hari ni. Gua berkampung di woodstock. Mungkin bukan berkampung sebenarnya, berkhemah mungkin lebih tepat. Pagi untuk tidur, dan selebihnya untuk berkongsi idea, melayan jiwa dan menyeliratkatkan peluh dengan nikmat-nikmat lapang sementara yang gua dapat.

Gua tahu hari ketiga ini, hari terakhir untuk belon berbentuk bola yang bewarna hijau itu, aku hadamkan dalam ingatan. Untuk aku menikmati, kerana ini adalah hari terakhir festival di woodstock ini. Hey, hari ini hari ketiga.

Keadaan di woodstock tidak macam itu juga. Tidak bersih, berselirat dengan peluh dan hairband-hairband yang pelbagai warna. Woodstock tetap adalah syurga bagi mereka. tetapi tidak untuk gua. Gua melihat woodstock hari ini adalah sebuah padang festival yang berasap-asap dan penuh tangisan.

Ya bumi woodstock hari ini bergembira dalam tangisan. Tangisan yang hanya gua dan dia sahaja yang dengar.

Kumpulan kugiran bersilih ganti, lagu-lagu beterbangan di udara dan manusia yang menari-nari tiada lagi yang berhenti. Gua berharao hari ini tidak hujan.

Dan biarlah. Kadang-kadang aku ini terlalu bodoh untuk menjadi seorang kaukasid yang skizofrenic. Ataupun semitik yang menyangap darah mereka-mereka yang malang dari hidup.

Biarlah, hippies! katanya, Hippies!

Hippies, katanya hippies!

Tentang belon hijau berbentuk bola yang gua lepaskan di festival woodstock itu hari. Gua minta maaflah. Memang gua tak boleh nak perasan sangat benda-benda yang kecil macam tu. Lagi-lagi di tengah-tengah lautan manusia-manusia hippies yang sedang menikmati enak muzik irama yang melunakkan jiwa mereka itu. Serta peluh yang berselirat, serta kecintaan yang bersepah-sepah.

Gua bukan sengaja, gua pun seperti mereka, menyeliratkan peluh, menaikkan adrenaline, menumpahkan nikmat dan beriang-ria seperti tiada esok di woodstock itu hari. Belon hijau yang berbentuk bola itu gua lepaskan mungkin sebab keasyikan yang tinggi.

Maaflah.

Lagipun kau juga yang kata kepada gua, habis sahaja Jimmy Hendrix perform Little Wings, bahawa orang timue adalah orang barat juga, dan orang barat juga adalah orang timur.

Kata kau lagi, Timur dan Barat adalah hanya satu ilusi yang dicipta manusia yang penuh skeptik dengan dunia yang bulat dan penuh kehijau, biru. Dan yang ada di dunia hanyalah sebenarnya cinta dan keamanan, yang mana hanya orang-orang seperti kita faham.

Ya bagaimana, kata gua bagaimana.

Dan kau jawab, bagi kita hari-hari adalah hari yang penuh dengan jiwa yang aman dan segeluk susu serta secubit candu.

Kau jawab lagi, hari-hari adalah hari Hippies!

Nov 28, 2010

Gua ketua dewan makan part. 2

Ini jadi bila gua bukak google chrome, dan translate jadi bahasa orang putih. =D


-I think I'm dumb
or maybe just happy-

This picture is a classic takdenye want. Cave even remember how I can kind of acting style eh.

Cave see this picture as an award-winning, nothing. But I do not care really. Things like this after all, can not avoid the cave from doing such things. Ermm, wake up early in the morning and see the mirror there is a calculator nearby. There should be a cave near there.

Yes, like wake up early in the morning and my face is a piece of brazen scientific calculator. In front of a mirror
.

Benda-benda macam ni memang boleh pergi tak jauh.

Stratosfera.

Jadi bagaimana? Katanya, Bagaimana.

Kucing-kucing Schrodinger dan tab mandi Archimedes, belon berbentuk bola dan berwarna hijau, hari yang tidak menjadi dan hujan, makanan yang elit dan basi, serta ladang-ladang anggur dan periuk api.

Bagaimana? Katanya, bagaimana.

Di kiri dan kanan kau katanya. Engkau melepaskan belon berbentuk bola dan berwarna hijau, di majlis yang sesak di padang yang luas. Engkau ludahkan marah kau di tengah padang, dan ianya bertukar menjadi api yang membakar semua orang. Dengan satu spirit. Satu spirit.

Dunia perlukan keamanan. Dan aku jumpa belon yang engkau lepaskan itu, di sudut pokok meranti. Tidak hijau, bulat. Ianya cendawan, dan merah teluki.

Hippies! Katanya, hippies!

Nov 26, 2010

Gua ketua dewan makan part. 1


-I think I'm dumb
or maybe just happy-

Gambar ni takdenye nak klasik sangat. Gua pun ingat lagi macam mana gua boleh berlakon gaya macam gini.

Gua lihat gambar ini sebagai pemenang award, tiada apa. Tapi gua tak kisah sangat. Benda-benda macam ni lagipun, bukannya boleh elakkan gua dari melakukan perkara-perkara seperti. Ermm, bangun pagi-pagi dan melihat dekat cermin ada kalkulator. Yang sepatutnya ada gua dekat situ.

Ya, seperti bangun pagi-pagi dan muka aku adalah seketul kalkulator saintifik yang kurang ajar. Di hadapan cermin.

Nov 23, 2010

Usbk-Rasta

Salim rasta, budak ni baru sembilan tahun dah pandai mengurat awek. Masuk darjah lima dah hisap ganja. Cikgu Ali Kening tau itu semua.

"Cikgu, main bola ni, kalau kena gayanya sama je macam isap kenebis. Bila amaun dos kenebis tu tepat dan mengena dengan kadar masa jaga kita. Kita boleh mencapai orgasma kenebis, kita boleh nampak bayangan Tuhan. Sebab tu saya nak main bola. Mana le tau kalau dah betul-betul feel habis main bola ni, saya dapat capai orgasma bola pulak, boleh nampak bayangan tuhan nanti."

Dan dan sahaja dua orang budak berlari sambil bertelanjang bulat melintasi Salim rasta, dan jatuh ke longkang.

28/6/2010-5:01 a.m


Nov 20, 2010

Usbk-Spirit

Melihat dress-up budak yang sedang duduk di depannya, kaki Cikgu Ali Kening dah ringan-ringan je nak menyepak. Tapi beliau tetap bersabar sebab dia seorang pengakap. Dan dia seorang pengakap yang mematuhi sepuluh undang-undang pengakap, termasuklah undang-undang Kasihkan Binatang. Pernah sekali masa baru nak berjinak-jinak nak berkamping, beliau ditampar guru pengakapnya kerana tak memakai skarf pada setiap masa. Menurut guru pengakapnya itu, "skarf ni nyawa seorang pengakap, bukan saja nak tiru-tiru Sailormoon".

Budak yang sedang duduk di depannya itu, bernama Kassim Spirit. Sebabnya, kalau si Kassim ni berjaya menguasai perbualan, perkataan 'spirit' tu boleh dia ulang sampai lapan belas kali satu ayat. Sebagai contoh,
"Spirit gua tak berapa nak menaik, sebab semalam punya spirit tak datang spirit yang betul-betul spirit". Ok la tak sampai lapan belas 'spirit' satu ayat.

"Agak kau dah kenapa? nak main bola baju gaya macam ni. Seluar cawat takde, macam mane le kau nak menyepak bola nanti? Ape kebende le kau ni woi?!", kata Cikgu Ali Kening, cool dan tenang.

"Cikgu kalau saya tak pakai macam ni, macam mana pihak Mastika nak tau bahawa budak-budak punk Malaysia pun ada spirit nak main bola? Lagipun kalau saya pakai macam ni, spirit dia naik lain macam. Sepak bola kaki rasa ringan je. Tanduk bola rasa ke depan je. Kan ke bagus spirit dia macam gitu. Barula Mastika boleh kabo "Punk Not Dead" cikguuu. Takdela nak cakap kitorang makan sampah KFC. Yang makan sampah tu lain cikguuu, poser lebih tu. Ha ", jawab Kassim penuh spirit.

Membernya Kadir gondol, bertepuk-tepuk tangan sambil buat bunyik Vuvuzela tempatan. Ala yang bunyiknya boleh buat macam-macam funnction tu. Panggil mamak suruh kira dan ushar awek-awek kilang sekali. "Suuwiit. Suuuwwiiit", bunyinya.

28/6/2010-4:45 a.m

Nota Kaki-Cukup 150 gua hiatus

Nov 19, 2010

Usbk-Salim 'Nevermind'

"Kau pandang bola ni macam mana?", serius Cikgu Ali Kening menanyakan soalan itu kepada Salim 'Nevermind'.

"Bola ni sama je macam lagu-lagu Grunge cikgu, masa mula-mula slow je tempo dia, mellow, kadang-kadang boleh sampai tahap plucking. Bila dah sampai tengah sikit, dah sampai part distorsion memang laju, keras. Suara pun mula nak 'wargggh, warghhh'. Time dah korus tu lah goal dia. Headbanging tak ingat. Drum snare macam nak pecah. Symbal crash memang nak bersepah, suara pun dah 'roarghh,roarghh'. Lepas korus kalau untung slow balik, mellow balik, kadang-kadang boleh sampai tahap plucking. Lagipun main grunge ni boleh salah-salah masa goreng solo. Ha itu kiranya kena kad ke, takik kaki lawan ke, curik ayam la tu kalau dalam bola."

Mendengar jawapan Salim 'Nevermind' yang panjang lebar dan tiga nafas tu, cikgu Ali Kening angguk-angguk sambil kunyah gula getah 20 sen. Memang saja nak kasik efek pengurus-pengurus international katanya.


28/6/2010-4.35 a.m

Nota kaki- Cukup 150 gua hiatus.

Nov 18, 2010

Meletup


"Kau pasti nak buat macam ni? Tak gentar dan gigil-gigil langsung ligamen lutut kau?", tanya Leman Cap Jempol kepada Cikgu Ali Kening dengan padu.

Serentak dengan jawapan pasti yang lantang, Cikgu Ali Kening menampal padu 'flier' berwarna putih dan bertulisan warna-warni dekat dinding sebelah pagar sekolah. Ada gaya macam flier nak ajak pergi majlis harijadi budak tadika. Tapi bukan.

"Ujibakat Sinaran Bola Kegemilangan-Sapa tak datang, memang sayang mak"

"Benda macam ni memang kena buat lincah-lincah, nanti karang dah malas susah", kata Cikgu Ali Kening sambil mengaru-garu kepalanya yang ada rambut.


Nota Lutut-
Post ni bertarih 28/6/2010. Masa tu bolasepak tengah up dekat afrika. Budak-budak anti mason pun tengah sibuk lagi nak carik hidden message dalam world cup tu, tapi gua dah bikin set cerita ni. Cerita ni ada empat siri. dan gua tak dapat habiskan. Sebabnya, 30 Jun gua dah masuk kolej. lepastu diri gua yang otherside cakap benda-benda macam ni lucah sangat. Tapi gua nak post sekarang jugak. Sebab tak lama lagi benda-benda macam ni dah rare. Gua schedule, dua hari satu cerita. jadik gua boleh fokus untuk final sem gua. Kehkehkeh. Benda-benda macam ni pun gua nak cerita. Desperate sungguh.

Nota Kaki- Eepro

Nov 17, 2010

Orijinalis

Macam belon-belon berisi helium di mana-mana kawasan pesta. Gua tahu kenapa mereka lepas dan terbang tinggi.

Belon-belon itu mencari originaliti.

Originaliti dalam keseimbangan daya.

Semalat Yara Haji.




Lagu ni buat ingat zaman kanak-kanak gua masa dekat Labis dan Segamat. Oh cilake.

p/s- tali putus je pun.

Nov 16, 2010

Panjangkan mata Lu, pandang hadapan dan cari jalan pintas!

Tahu?


Gua sebenarnya mahu belajar. Tapi...

Tahu?

Gua mudah terpengaruh dengan hedonisma. Lagi pun...

Tahu?

Gua bukan seorang Masokis, yang mendapat kepuasan dari kesakitan.

Tahu?

Belajar itu tidak sakit. Kadang-kadang. Sakit. Kadang-kadang.

Tahu?

Taburkan pada gua hedonisma, dan kalau-kalau gua ini masokis. Gua belajar. Kalau bukan, gua tidak belajar.

Tahu?

Gua sebenarnya malas belajar ;P

Rancangan Makanan Tambahan.

Jadi kau dah tahu?, bisik Aleksender, seorang gadis separa mental berambut panjang mengurai dan kepala tunduk memanjang.

Baguslah kau dah tahu. Hihihi, ya pada semua orang.

Nov 15, 2010

Annulus.

Semuanya bermula dengan hujan. Ya sungguh, Engkau tahu bertapa banyak bumi berubah kerana hujan. itu belum termasuk hujan yang di dalam hati dan hujan gula-gula di atas kepala. Semuanya bermula dengan hujan, kata pak Ismail Wali.

Tapi pak Ismail Wali, saya tidak pernah menyalahkan hujan bagi semuanya. Tapi tahukah pak Ismail Wali, langit keruh saya terpengaruh. Dan dalam sastera-sastera dunia, hujan tiada makna bagi gembira, cuma suram dan mengundang masalah, kata Samdin. Rintikan air hujan yang sebesar najis lembu jatuh di kepala beliau, dikuis dengan lembut.

Semuanya bermula dengan hujan. Ya sungguh. Engkau tahu bertapa kita sedang terkepung di tengah-tengah annulus awan colomunimbus yang garang dan hitam dengan dendam dan kecelaruan perasaan. Engkau mungkin disedut oleh rasa enak yang ekses di tengah-tengah kalut-bilut ini Samdin, kata pak Ismail Wali.

Samdin menghulurkan sebotol garam kepada pak Ismail Wali. Dan dan sahaja. Mereka disedut oleh satu mahluk yang berwarna bukan hitam dan ianya. Pelangi!

Hai pelangi!

Burhan

Burhan. Seekor kucing yang riang dan gemuk. Tapi sayang dia tidak suka manusia. Dan dia tidak duduk di rimba. Sayang bukan?

Burhan menguis-nguiskan tangannya di retakan tanah. Cacing, semut dan belalang memberi laluan. Burhan duduk dan memandang kanan dan kiri. Pasca hujan, kelihatan tenang semuanya. Kerinting awan pusar-pusar, dan matahari menyumbing kemas. Burhan memandang kanan dan kiri, dan menyaksikan trankuiliti.

Burhan tak suka manusia. Lagi-lagi ketika dia sedang duduk, memandang kanan dan kiri menyaksikan trankuiliti. Jikalau ada manusia mengganggu trankuiliti dirinya. Burhan nampak awan kerinting kecil-kecil, matahari mencarak marah. Burhan pandang kanan dan kiri, nampak api. api tanpa asap.

Tapi Burhan tak duduk di rimba. Dia juga tak suka manusia. Sayang bukan?
Memanah, mencabut rumput, menyawit dan main karrom.

Ekstensi

Dalam distorsi nyaring, aku tak berapa dengar apa yang dituturkannya. Lalu aku biarkan dia begitu, merobek-robek dadaku, dan aku elus-elus cuping telinganya. Tajam!

Aku pandang siling yang bocor dari kelmarin, arnab menitik-nitik jatuh ke lantai dan teknisien yang aku panggil semalam sudah datang, hilang bersama gelengannya.

Arnab yang jatuh menitik-nitik semakin banyak. Bulu-bulu putih gebu mereka-mereka itu, aku panas sendirian di bilik. Panas seperti itu membingit dan menyaring-nyaring. Lalu selepas menyambungkan saraf pendengaran aku kepada The Boss DD-20 Giga Delay, delayer mahal yang jatuh dari siling yang sama menitik-nitik arnab putih comel dan tak celaka itu. Aku dengar.

Ya. Aku biarkan semuanya selamat dan berbunyi.

Di hadapan aku ada kurt cobain. Dan jarak antara aku dan Kurt hanyalah senipis kulit bawang.

Jadik macam kau, aku dah cukup gembira. Relatif kepada kau seorang, kau gembira. Relatif kepada mereka-mereka yang lain, kau bukan kau lagi, katanya.

Kurt cobain menyalakan rokok, dan keluar bunga karnasi tujuh warna dari hujung rokok itu. Arnab putih, comel dan tak celaka semua menangis.

Nov 14, 2010

Hujan Luaran

You and your nonsense, would make sense, kata debid dengan aksen australia yang pekat. Itu membuatkan aku hampir terlopong dan tak faham apa yang debid katakan.

Aku terdiam, dengan aksen jawa aku yang pekat. Aku tak tahu berbahasa inggeris, melainkan beberapa perkataan seperti crocodile hunter dan white rabbit. Aku terus memandang muka debid, dalam hujan yang renyai dan turun setitik-setitik.

Debid membuka topinya, dan keluar beberapa ekor harimau dari bawah topi itu. Harimau yang mukanya bengis berwarna putih yang sepatutnya kuning. Gigi harimau itu panjang-panjang dan ada dua tiga ekor kura-kura sedang berehat di gigi-gigi setiap harimau itu. Itu menjelaskan warna hijau di mulut harimau itu.

Debid bertukar wajah, menjadi alim dan tenang. Di tangannya sebijik orb crystal lutsinar yang digenggam erat-erat. Di dalamnya ada kekasih aku yang kaget dan meronta-ronta tanpa suara. hanya ada smiley di wajahnya.

Dengan aksen jawa aku yang pekat, leave what jou are douing, i don't deserbe to dai not todei no dis naik. Tiba-tiba aku bersuara.

Debid, harimau-harimaunya meletup. Menjadi smiley-smiley manja yang menerawang mengelilingi aku.

Pop cubaan!

Aku buka pintu bilik pagi tadi. Warna hijau memancar, dan padang luas melangut di hadapan aku. Aku tutup semula pintu itu, dan memandang tepat ke arah kerusi malas di dalam bilik.

Betul kau nak pergi, kata aku.

Ya, tak perlu tunggu seumur hidup pun, kata dia. Senyum masih ada, dan matanya tak menipu masa itu.

Oh, jumpa lagi tahun hadapan, tambah aku.

Baik, dengan kek mocha basah dan dua batang lilin yang tak padam-padam apinya, kemudian dia tambah, barulah pop!

Lalu dia mengeluarkan sepucuk pistol dan mengacunya ke arah bumi.

Pop! Dia terbang ke udara menjadi satu titik, yang mengecil dan mengecil menghampiri infiniti.

Kerabut,

"Ada tiga konsiderasi. Yang mana. tiga daripadanya itu kau tidak perlu tahu", kata Gandak kepada Abdul. Sambil-sambil itu, dia memperbetulkan kedudukan kot makmal di badannya itu. Janggutnya sekali dilurutkan ke bawah. Ha amek kau. Panjang bukan main.

Abdul melopong dan terus menerus mengkarate meja belajarnya. Dia sungguh tidak gemar kelas Gandak kalau berkaitan relativiti. Lagi-lagi di waktu tengah hari di tengah-tengah hutan tropika tipikal kerajaan.

Sekali-kali dia melihat monyet yang sedang bermain polis-en-tif di perdu pokok rombai. Dan tasss! berguguranlah beberapa rantai rambai. Satu daripadany hampir terkena piramid Giza. Dan yang lain-lain jatuh tepat ke arah mulut penjaga kunci hutan tersebut, Bruno Mars.

Dan sesekali, abdul melihat pula ke arah busut jantan, tempat Gandak selalu bertapa di atasnya sambil mata tertutup dan mp3 volume paling kuat. Abdul nampak dengan jelas. Kesan punggung di puncak busut jantan itu.Tapi itu bukanlah kesan punggung gandak. ianya lebih menyerupai piramid yang hujungnya kena bom dengan jepun.

Jadi yang merunsingkan abdul sekarang bukan adalah kerana perutnya yang lapar, bukan juga kerana gandak yang entahkan kenapa tiba-tiba nak ajar dia benda yang bukan-bukan seperti relativiti, ilmu menafsirkan lagu, ilmu tanpa jisim dan pelbagai lagi ilmu yang bukan-bukan tapi masih senonoh di hari masyarakat?

Sedangkan abdul cuma manusia biasa, tipikal yang baru sahaja gandak jumpa di hutan tatkala abdul sedang terbaring kepenatan selepas melakukan demonstrasi bersama lait seber kaler hijaunya itu.

Apa yang merunsingkan abdul sekarang adalah kelajuan laitseber kaler hijaunya itu.

Dengan rekaan yang nipis, mantap dan bertenaga. Di pangkal laitseber kaler hijau abdul itu terdapat satu titik berlampu l.e.d. Lampu le.e.d itu menunjukkan tahap tenaga, seterusnya kelajuan laitseber milik abdul tersebut.
Apa yang sedang merunsingkan abdul sekarang adalah kelajuan laitseber kaler hijaunya itu.

Lampu l.e.d. itu tidak pernah tetap kalernya. Sekejap hijau. Dan sekejap biru. Hijau tanda kurang ajar, walaupun kaler laitseber abdul adalah hijau. Biru tanda berhemah, bak kata gandak.

Sekejap biru dan lama hijaunya. Jikalau terus begini, tak perlu seminggu, tiga hari tiga malam pun, abdul boleh menghabiskan kamus dewan, edisi satu sampai empat. Oh!
Apa yang paling merunsingkan abdul sekarang adalah kelajuan laitseber kaler hijaunya itu.

Abdul nak mintak tukar laitseber esok dekat cawangan kedai terdekat. Dan abdul lupa esok adalah public holiday di mesir.

Nov 13, 2010

I'm on a plain. I can't complain

Gua nak report polis. Ada orang kebas memori gua.
Ah demn!

Meeting, Perhaps.

I have a meeting with my otherside, last night. Not a meeting, perhaps just the last meal before us fell asleep.

We had a great talk, and a nice meal too. For us, a cow full of nothing, except it's bones and some leftover torned muscle, some string of tendon and ligamen. A not such a best meal before sleep ain't it. I got my self, and i cant't remember how. The biceps of the cow. But later on i realised that does a cow have one?

So we talk and talked. Almost everything, at the rates of 2 times faster than a normal discussion speed, every words seems to slips. silver can be sliver. Stupid can either be strupid, or stampede. Oh yeah, we stucked then after almost half an hour we started that slippery talk. We stucked at how does, passion never exist in me life. So we stucked. Stucked for more than an hour before the worst part came by:


Me: Dude, did you just sing that bloody song?

Otherside: Bloody song, what bloody song. What type.

Me: Dude, i heard it. It's Bieber's.

Otherside: Well, it may come from there. (pointing out to the other guy wearing a false everything, there and there, sitting besides our table.)

Me: I better have a nightmare instead.


Then everything is fading out. The sound, the sound, the sound...

Nov 12, 2010

Jet Lag.

Gua balik rumah dan terus masuk bilik, gua nampak katil yang 'string' dan menggiurkan.

Tak macam semalam, bilik adalah kehuru-haraan, letak henset pasti hilang. Letak semut, semut sesat.


Hari ini di johor bahru bagi gua adalah pelik, kerana baru sahaja berlalu dua belas jam di seremban yang lepas, gua tidur di katil. Sambil kaset nirvana kepeningan, dek terpusing-pusing nak bagi gua dengar suara kurt cobain.

Demn! Gua kena 'bus lag' ni.

p/s- sense of urgency, petrified by the nonsense fact, and hey what is it with that name?

Nov 10, 2010

Bajet lebih

Gua pun ada aim:

1) Buat list aim untuk tahun 2011
2) Makan nasi bila perlu
3) Mengelakkan diri daripada kacau kucing tidur
4) Menggunakan tandas dengan efisien.
5) Ambik sub-con orang lain
6) Mengurangkan sepak angin
7) Berbual dengan lebih kencang
8) Bersopan di kedai mamak.

Define me, i'm nothing. Another hanging soul, clinging for mercy. But lest, the otherside is coming.

Nov 8, 2010

Abdul ke Darkside (yang entah keberapa)

Abdul dimasukkan ke rumah sakit tadi. Gandak yang bawak dia ke sana. Kecederaan abdul mantap parahnya. Tidak dapat dilihat apa-apa yang boleh mengundang kesakitan pada abdul, jikalau dilihat pada zahirnya.

Lebah-lebah yang sudah lebih sepuluh tahun menetap di rambutnya sudahpun mula menangis-nangis dan mengemas barang dapur, baju dan sijil-sijil kerajaan."Entah masih adakah abdul pada hari esok", kata Atok Lebah, seekor lebah tua yang berjanggut, bertongkat dan berkain pelekat.

Nikotin pun tidak mungkin dapat membantu beliau.

Di satu sudut lain di muka bumi ini, ada seekor manusia yang sedang tersengih-sengih dan terhiling tidak tentu ke arah. Setiap kali berjumpa dinding, setiap kali itulah dia terlanggar dinding dan berpatah balik. Setiap kali terjumpa manusia ,setiap kali itulah dia tersengih-sengih dan, berpatah balik.

Namun, jauh dari dua batu jauhnya pun lagi, semua orang yang mengenali abdul, melihat orang itu sebagai abdul.


Sampahan.


Nov 7, 2010

Yeah!

LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium
LithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithiumLithium


Cobain Mania~

Nov 6, 2010

Scene Selsema Abdul

"Terlalu banyak sesuatu, tak menjadikan suatu sistem itu sempurna"

Gandak terbatuk-batuk, sambil menepuk-nepuk debu yang mana patut, Gandak membetulkan duduk silanya. Kini dia sedang bersandar di perdu pohon kurma yang tumbuh sebatang di hutan rimba tropika itu. Sekejap-sekejap dia melihat langit. "ah ini tak boleh jadik", katanya. Dia melepaskan nafas terakhirnya dengan tenang dan panjang. "Huuuh!".

Lantas, dia dan Abdul terus ghaib dari scene hutan rimba tropika itu.

Kalau petang sangat, kedai cendol Haji Shaari dekat depan Domino's Seremban boleh jadik tutup.

Nov 5, 2010

Anarki di Seremban

"Polis, kalau kita jalan lebih dari tiga orang dia leraikan kita". Kata gua, rasanya lah. Sedang gua bertiga berjalan melintasi malam deepavali di Seremban.

"Oh, sebab kalau lebih dari tiga orang, Saikolojis cakap, lebih mudah rancangan jahat akan muncul,", kata pochip pada gua.

Dan Syidin sambung, "Seperti mengacau kucing sedang tidur di jalanan, mematahkan kaki belakang belalang, menutup lubang cacing, dengan, mengacau semut jalan".

Sambil ketawa tahan-tahan, gua sambung dalam hati, "Seperti berak tak flush"

Nov 1, 2010

Nota: Purple Haze- Jimmy Hendrix

Purple haze telah surut petang tadi. Purple haze yang melanda gua itu hari-selama berminggu-minggu. Purple haze yang paling lama gua hadapi. Dan petang tadi, alhamdulillah, hujan lebat yang turun secara turbo, telah menghilangkan semuanya, telah mensucikan segalanya.

Sekarang barulah gua boleh melihat dengan jelas, merasa dengan penuh feel. Dan gua boleh semula membuat pertimbangan secara wajar, membezakan arah dan jalan. Pandangan yang kabur, yang menyesatkan telah hilang juga, sekali dengan hilangnya purple haze akibat hujan turbo petang tadi.

Cawan nescafe 'o' yang berwap-wap gua tatap dengan penuh harapan. Wap-wapnya itu kadangkala berubah bentuk, seperti yang bukan aku hajatkan. Marah juga aku masa itu. Nasiblah baik, hujan yang mengundang irama sereniti dan secawan nescafe 'o' makcik ds, tidak memungkinkan gua menyepak beberapa ekor kucing yang sedang melepak-lepak di ds, mencari teduh. Kucing itu sedang rancak berborak barangkali, pasal permainan ragbi dan softbal. Aku tak tau.

Purple haze yang penuh muslihat, yang memuaskan diri gua dengan penuh kepalsuan, yang membuatkan gua hilang arah, yang membuatkan kepala gua tak stabil. Telah surut petang tadi. Seiring dengan rat-ta-ta-ta-rat-ta-ta hujan turbo yang melanda bumi Seremban.
-Gua- 31/10-

P/s-membe gua ada seorang yang baru kehilangan bapak akibat kematian.